Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kötőszó szó jelentése

kötőszó (főnév)

1. Nyelvtan: Összekötő szófaj. Szó, amely szavakat, illetve szócsoportokat kapcsol össze, jelezve a köztük levő kapcsolatot.

Néhány kötőszó: és, pedig, vagy, de, ellenben, tehát, azonban, hisz, sem, bár, míg, sőt, mégsem, hacsak, amint, amennyiben, habár, hogy, ha, mert, mint, tehát

A gyerekek bekeretezik a mondatokban a kötőszavakat a nyelvtanórán. A tanár arra kéri a felelő tanulót, hogy jelölje meg a táblára felírt mondatban a kötőszót.


2. Nyelvtan: Összekötő szópár. Kettő szó, amelyek együtt használva az egyes szócsoportokat vezetik be, és így kapcsolják össze őket.

Néhány kötőszó-pár: akár ... akár ..., sem ... sem ..., nem ... hanem ..., vagy ... vagy ..., mind ... mind ..., ... is ... is, nemcsak ... hanem ...


3. Nyelvtan: Összefüggést mutató szófaj. Szó, amely mondatokat vagy tagmondatokat kapcsol össze, jelezve a köztük levő kapcsolatot.

Néhány kötőszó: Mindemellett, Mindazonáltal, Ilyenképpen, Következésképpen, Azonban


Eredet [kötőszó < kötő + szó]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 190 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)