Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Jelenet szó jelentése

jelenet (főnév)

Rövid helyzet, történés, amely egy helyen és időben adott körülmények közt zajlik le, és általában kevesen vesznek részt benne.

A folyosón történő jelenetben csak két ember hangoskodott, de az egész ház hallotta. A pályán játszódó jelenetet csak a partjelző vette észre, és azonnal jelzett a bírónak. A felvonás hat jelenetből áll. Egy jeleneten belül a szereplők nem változnak. A jelenet azzal ért véget, hogy a főhős kiment az ajtón.


Eredet [jelenet < jelen(ik) + -et (főnévképző)]


További részletezés

1. Rövid esemény, amely néhány személy közt lejátszódik le.

A tanár magyarázatát egy jelenet zavarta meg, amikor az ajtón belépett az igazgató. Az igazgatóval együtt érkező tanfelügyelő pár percig benézett az osztályba, feltett pár kérdést, és ezzel vége lett a jelenetnek: az óra folytatódott tovább.


2. Átvitt értelemben: Zajos nézeteltérés; két vagy több személy közt feltűnést keltő módon lezajló (gyakran nyilvános) összetűzés, kényes helyzet, rendszerint hangos, éles szóváltás, veszekedés.

Egy hangos jelenet történt a ház körfolyosóján. A jelenetet ugyanaz a házaspár okozta, aki eddig is többször veszekedett egymással.


3. Átvitt értelemben: Érzelmes esemény; egymással meleg érzelmi kapcsolatban levő emberek életének megható mozzanata, amely rendszerint mások előtt játszódik le.

A pályaudvaron egy pár búcsúzó jelenetének voltak tanúi a peronon tartózkodók. Az érkező családot hangos jelenettel fogadják a nagyszülők.


4. Átvitt értelemben: Ábrázolt esemény vagy helyzet egy képzőművészeti alkotáson.

A képen egy karácsonyi jelenet látható. A festő szívesen fest szabadban történő jeleneteket.


5. Film, színház: Egy aránylag rövid rész egy felvonáson vagy filmen belül, amelyben ugyanazok a szereplők vannak színen.

A jelenet végén a nézők megtapsolják a színészi játékot. A film következő jelenete a szoba után már a szabadban zajlik. Filmforgatáson egyszerre egy jelenetet vesznek fel.


6. Irodalmi, film, színház: Rövid színdarab, amely egy vagy kevés számú elkülöníthető részből áll.

A drámaíró kabaréjeleneteket is írt szórakozásképpen. A jelenet egy félreértésen alapul, és annak közvetlen következményeit mutatja be.


7. Átvitt értelemben, régies, elavult: Tapasztalati tény; jelenség. A múltbeli történések, folyamatok eredményeképpen létrejött körülmények és hatások összessége egy helyen és időben.

A kábítószerek terjedésének jelenete ma már csak nemzeti összefogással lenne megoldható. Káros jelenet tapasztalható a vitaminpiacon: egyre több a silány minőségű étrend-kiegészítő, aminek következtében ezek nem megfelelő hatásfoka aláássa az ilyen termékekbe vetett bizalmat.


8. Régies, elavult: Szokatlan, különös jelenség; bámulatot keltő tünemény.

– A hercegkisasszony jelenete ámulattal töltötte el a teremben megjelent királyfikat – mesélte a nagypapa az unokájának. A lenyugvó nap jelenete legtöbbször megkapó látvány.


Kifejezések

Nagy jelenet – (a.) Irodalom, film, színház: színdarabnak az a része, rendszerint az utolsó előtti felvonás vége, amikor a bonyodalom szálai összefutnak, és az összeütközés a legerősebben robban ki; b.) egy eseménysor csúcspontja).


Vidám jelenet – (Irodalom, film, színház: tréfákkal fűszerezett nagyon rövid egyfelvonásos darab).


Lezárva 7K: 2012. április 11., 15:19
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)