Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Iroda szó jelentése

iroda (főnév)

Office.jpg

Ügyintézést végző hely, vagy részleg egy nagyobb intézményen, (termelő) vállalaton belül.

A főnök az irodában dolgozik, a munkások az üzemben. Az irodában végzik a könyvelést, itt vezetik az alkalmazottakkal kapcsolatos nyilvántartásokat. A három műszakban termelő gyár irodájában nincs több műszak.


Eredet [iroda < ír (ige) + -oda (főnévképző)]


További részletezés

1. Ügykezelést végző részleg; egy vállalat, intézmény, üzem, üzlet olyan része, szerve, amely az irányítási és más adminisztratív ügyek kezelését, az ezzel kapcsolatos írásbeli munkákat végzi.

A művezető felmegy az irodába. Az üzlet beszállítója bement az irodába, hogy elintézze a számlát.


2. Szolgáltatást nyújtó kis szervezet, ahol egy értelmiségi foglalkozású, vagy megbízásól ügyeket intéző szakember szakmai tevékenységet folytat.

A mérnöki iroda háztervezéseket vállal. Az ügyvédi iroda fogadóideje főként esténként van. A fordító irodának a honlapján keresztül is lehet megbízást adni. A család a lakásvásárláshoz a hitelt egy hitelügyeket intéző irodán keresztül veszi fel.


3. Hivatalos szervezet, amely főként hírszolgálatot, tájékoztatást végez.

A távirati irodához a világ minden részéről érkeznek be hírek. Az irodával rendszeres kapcsolatot tart fenn a média.


4. Hivatali helyiség, ahol szellemi tevékenységet, ügyintézést végeznek.

Az iroda ablakai a főutcára néznek. Az irodába most hoznak új bútorokat. Hatalmas irodát bérel a könyvelő cég egy irodaház felső emeletén.


5. A személyzet összessége, akik egy hivatali helyiségben dolgoznak.

Az iroda ebédszünetben átmegy a szemben levő kisvendéglőbe ebédelni. Az iroda tavasszal egy hétre együtt megy továbbképzésre.iroda (melléknév)

1. Ügyintéző szervezetben dolgozó, irányítási, hivatali munkában részt vevő (személy, csoport).

Az irodaigazgató minden nap öt perccel korábban érkezik, mint az alkalmazottai. Az irodatakarító már a nyitás előtt fél órával befejezi a munkáját.


2. Hivatali helyiséggel kapcsolatos, ügyintézési munkához használt (tárgy, bútor, dolog), ilyen munkához szükséges (eszköz, berendezés).

A bútoráruházban külön részleg van az irodabútorok számára. Az irodaszerek a bolt írószer részlegén kaphatók.


Lezárva 7K: 2012. február 16., 14:33
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)