Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Igazságtalan szó jelentése

igazságtalan (melléknév)

1. Az igazsággal és megegyezésekkel ellenkező (személy), aki mások jogait sérti; ilyen személyre jellemző (gondolkodásmód, megnyilatkozás, tett); ilyen személlyel kapcsolatos (dolog).

Az igazságtalan bíró nem vette figyelembe a mentő körülményeket. Egy igazságtalan ítéletbe nem kell beletörődni.


2. Méltánytalan (személy), aki nem veszi figyelembe a józan megítélés alapján a kialakult helyzetet, meglévő értékeket; ilyen személyre jellemző (gondolkodásmód, megnyilatkozás, tett); ilyen személlyel kapcsolatos (dolog).

Az igazságtalan főnök nem az arra érdemes munkatársának ad jutalmat, hanem a haverjának. Az igazságtalan osztozkodásnak vannak sértettei.


3. Az ismert szabályokat felülbírálva másnak ártó, és eközben legyőzhetetlen (személy, rendszer); ilyen személyre, rendszerre jellemző (gondolkodásmód, megnyilatkozás, tett); ilyen személlyel, rendszerrel kapcsolatos (dolog).

Az igazságtalan kormányzás ellen gyakran fellázadnak az emberek. Az igazságtalan király trónját megdöntik.


Eredet [igazságtalan < igazság + -talan (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)