Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Igazságszolgáltatás szó jelentése

igazságszolgáltatás (főnév)

1. Jogszolgáltatás, az állam bírói hatalmának gyakorlása a jogsértések megtorlására, a törvények betartásának védelmére és érvényének biztosítására; bíráskodás, törvénykezés, ítélkezés.

Az igazságszolgáltatásnak tisztességesnek kell lennie. A jó igazságszolgáltatás záloga a bírói függetlenség.


2. Bírói hatóság, törvényszék, amely ezt (1) a hatalmat gyakorolja.

A vádlott az igazságszolgáltatás elé kerül. Az ügyészség a vádemelést benyújtja az igazságszolgáltatásnak.


3. Igazságtétel, jogorvoslat; az a tény, eljárás, hogy egy méltatlan, elszenvedett sérelemért jogot szolgáltatnak egy személynek.

A jogtalan felmondás ellen igazságszolgáltatást követel a sértett. Az igazságszolgáltatás helyt ad a panaszának, és visszahelyezi a sértettet jogaiba.


4. Irodalmi: Alkotói ítélkezés; a költő, író eljárása, amellyel hősei sorsát az erkölcsi szokásoknak megfelelő jogos elvárás alapján dönti el.

A főhős sorsa az írói igazságszolgáltatás értelmében csak tragikus lehetett. A dráma vége az igazságszolgáltatás nevében a gazság elbukását hozza.


Eredet [igazságszolgáltatás < igazság + szolgáltatás]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 33 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)