Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Halmazállapot szó jelentése

halmazállapot (főnév)

Melt.jpg

Fizika: Anyagsűrűség; atomokból vagy molekulákból álló rendszerek azon tulajdonsága (állapota), hogy milyen erősen kapcsolódnak egymáshoz bennük az alkotórészek. A három leggyakoribb állapot a szilárd (erős kölcsönös vonzás), folyadék (gyengébb vonzás) és a gáz (részecskék ütközései).

Az asztal halmazállapota szilárd. A jég olvadása során megváltozik a víz halmazállapota, és szilárdból folyékonnyá válik. A levegő gáznemű halmazállapotú. A fekete lyuk anyagának halmazállapota összeomlott szilárd anyag. Az anyag további halmazállapotának tekinthetjük az állandósult formájú energiát, ami például a memóriaegységekben fordul elő, és a szabadon áramló energia is egyfajta halmazállapot, ami például a rádióadások hordozó "anyaga".


Eredet [halmazállapot < halmaz + állapot]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)