Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Halmazállapot változás szó jelentése

halmazállapot változás (főnév)

‘‘Fizika’’: Azt nevezzük így, ha egy anyagnak megváltozik a halmazállapota. Például, ha melegítjük a jeget, ami szilárd, akkor folyékony víz lesz belőle, tehát a halmazállapota megváltozik. Általában a hőmérséklet, vagy nyomás változása az oka a folyamatnak. Egyszerű magyarázat: az atomokból, vagy molekulákból álló rendszer viselkedését az elektromágneses kölcsönhatás szabályozza. A kölcsönhatás távolságfüggő, tehát minél távolabb vannak egymástól az atomok, molekulák, annál kisebb a köztük ébredő összetartó erő. A hőmérséklet növelésével (a nyomást állandó értéken tartva) az atomok, molekulák átlagos mozgási energiája nő, ennek következtében nagyobb energiával rendelkeznek, mint amennyi az őket összetartó erő legyőzéséhez, vagy gyengítéséhez szükséges. Emiatt átlagosan egymástól távolabb kerülnek, így kevésbé erősen, vagy szinte egyáltalán nem érzik egymás jelenlétét (hatnak kölcsön). Emiatt a halmazállapot megváltozik. A folyamat visszafelé is lejátszódik, tehát a hőmérséklet csökkenésével halmazállapot változás következik be, az atomok, molekulák kölcsönhatása erősebb lesz. Példa erre a víz megfagyása (csökkenő hőmérséklet), vagy olvadása (növekvő hőmérséklet). A külső nyomás növelésével (a hőmérsékletet állandó értéken tartva) a részecskék átlagosan közelebb kerülnek egymáshoz, hiszen kisebb térrészbe szorulnak, emiatt erősebben hatnak kölcsön. Így változik a halmazállapot. Ezzel ellentétes folyamat játszódik le, ha csökkentjük a külső nyomást. A kölcsönhatás erőssége anyagfüggő is, emiatt a legtöbb anyagnál eltérő nyomás és hőmérsékleti értékeknél következik be halmazállapot változás.

A vízgőz keletkezése a víz egyik halmazállapot változása. Ha a jég vízzé olvad, megváltozik a halmazállapota.

Eredet [címszó < ősmagyar: szó (jelentés) < ősmagyar: szó (jelentés) < nyelv: szó (jelentés)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)