Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Halma szó jelentése

halma (főnév)

Halma.jpg

1. Játék: Régi táblás társasjáték, amelyet alapváltozatban kettő vagy négy személy egyenként 19, illetve 13 más-más színű bábu mozgatásával játszik egy 16-szor 16-os (256 mezőre) beosztott négyzetrácsos táblán. Az nyer, aki elsőként elfoglalja a vele szemközti sarok összes kiinduló mezőjét. A bábukkal ugrani is lehet. Többféle táblanagyságú változat létezik.

A lányok halmát játszanak. A halma izgalmas gondolkodtató játék, eredetileg Nagy-Britanniában született az 1880-as években. A mellékelt képen a halma két táblája látható, egy erősebb fekete vonallal elválasztva felül a két játékos (fekete és fehér gombok), alul a négy játékos elhelyezése (fekete, fehér, piros és zöld gombokkal).


Halma2.jpg

2. Játék: Táblás társasjáték, amelyet egy hatszögletű csillag alakú táblán játszik hat játékos különböző színű 10-10 darab bábuval vagy gombbal. A játékosok abban versenyeznek, ki telepíti át kevesebb lépésből a saját kezdőállását a tábla átellenes oldalára. Ugrássorozat (azaz egy lépésben több ilyen ugrás) nemcsak megengedett, de kell is a győzelemhez.

A halma másik változatát hatszögletű csillag alakú pályán játsszák, ahogy azt az alsó kép mutatja. A baráti társaság halmát játszik.


Eredet [halma < angol: halma < görög: alma (ugrás)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)