Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Előadó szó jelentése

előadó (melléknév)

Egy tárgyat más kezébe adó (személy), aki egy eltett tárgyat helyéről kivéve átnyújt egy másik személynek.

A zsebkést előadó fiú nem mondja meg, hogy honnan vette a kést. A füzetet a fiókból előadó gyerek megmutatja a házi feladatát az apjának.


Eredet [előadó < előad + -ó (melléknévképző)]


További részletezés

1. Egy ügyet döntésre benyújtó (személy), aki az azzal kapcsolatos előkészítő munkát elvégzi, és az egészet döntésre továbbítja egy magasabb rangú vezetőnek vagy illetékesnek.

A műszaki tervet előadó gyakornok a mérnök asztalára teszi a szükséges papírokat. Az ügyet előadó hivatalnok kikeresi az ügy régi aktáit.


2. Közönségnek művészi élményt átadó (személy), aki egy helyszínen bemutat egy alkotást (például éneket, verset, táncot, zeneművet).

A hosszú költeményt előadó versmondó nagyon izgul. A színházban a darabot előadó színészek sokszor próbálnak az előadás előtt.


3. Művészi élmény átadásához szükséges (képesség).

Az előadó tehetséget nevezhetjük „X” faktornak is. Minden emberben fejleszthető az előadó képesség.


4. Magas szinten oktató (személy), aki képzési vagy felvilágosító céllal érthetően elmond, elmagyaráz egy tudományterületet, vagy annak egy részéhez tartozó adatokat egy hallgatóságnak, például egyetemi hallgatóknak, főiskolai diákoknak vagy tanfolyami résztvevőknek.

Az egyetemen előadó tanárok nem mind professzorok. A személyiségfejlesztő képzésen előadó tréner sok könyvet olvasott erről a témáról.


5. Hallgatóságot befogadó (helyiség), amelyben csoportos oktatást vagy felvilágosítást tartanak.

Az előadó termet minden szükséges eszközzel felszerelték. Az előadó helyiségek elkülönülnek az egyetem kutatási részlegétől.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Előadó ív – (Régies, jogi: irat, amelyre a hivatalnok a tárgyalandó pert leírja).


Előadó könyv – (Régies, jogi: könyv, amelybe a hivatalnok a kezelése alatti álló minden ügy adatait bejegyezi).előadó (főnév)

Show.jpg

1. Hivatali tisztviselő, döntést előkészítő munkát végző hivatalnok, aki felterjeszt egy ügyet egy illetékes személynek, vezetőnek vagy döntési jogkörrel rendelkező testületnek határozathozatalra.

A polgármesteri hivatalban előadók dolgoznak. Az előadó az üggyel kapcsolatban levelez az érintettekkel.


2. Művészi élményt átadó személy, művész, aki egy helyszínen a közönségnek bemutat egy alkotást (például éneket, verset, táncot, zeneművet).

Az első fellépésére készülő előadó nagyon izgul. A színházban az előadók sokszor próbálnak az előadás előtt.


3. Magas szinten oktató személy, aki képzési vagy felvilágosító céllal érthetően elmond, elmagyaráz egy tudományterületet, vagy annak egy részéhez tartozó adatokat egy hallgatóságnak, például egyetemi hallgatóknak, főiskolai diákoknak vagy tanfolyami résztvevőknek.

Az egyetemi előadók között nem mindenki professzor. A személyiségfejlesztő képzés előadója sok könyvet olvasott erről a témáról.


4. Hallgatóságot befogadó helyiség, amelyben csoportos oktatást vagy felvilágosítást tartanak.

Az előadót minden szükséges eszközzel felszerelték. Az előadók elkülönülnek az egyetem kutatási részlegétől.


5. Régies, jogi: Bírósági hivatalnok, aki részletesen elmond egy peres ügyet egy tárgyalás alkalmával.

Az előadó ismerteti a vádat. Az előadó nyomon követi a tárgyalás menetét.


Lezárva 7K: 2013. október 7., 14:15
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)