Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

DNS szó jelentése

(Dezoxiribonuklein sav szócikkből átirányítva)

DNS, dezoxiribonukleinsav (főnév)

DNS.jpg

Biológia: Sejtörökítő anyag; változékony viszkozitású folyadék. Főleg a sejtmagban megtalálható kettős spirál alakú összetett molekula, amelyről azt tartják, hogy a sejtvonulat kialakulása, örökletes tapasztalatai alapján őrzi a sejt és a faj jellemzőit, sajátosságait, és ezeket továbbviszi az utódokra is.

A DNS vizsgálata kideríti, hogy van-e vérrokonság két ember között. A képen a nyíl egy összetett molekula alegységre mutat, amelyből az egész DNS felépül. A DNS szerkezete lehetővé teszi az öröklési információ majdnem tökéletesen stabil tárolását, pontos megkettőződését és átadását. A tárolt információ nem csak a fehérjék szerkezetére vonatkozik, hanem végső soron a sejtek csaknem valamennyi funkcióját befolyásolja a DNS.


Eredet [DNS < DezoxiriboNuklein Sav („oxigénhiányos cukor sejtmag sav”) < angol: deoxyribonucleic acid (dezoxiribonukleinsav) < latin: nucleus (sejtmag)]
A nukleinsavat a sejtmagban fedezték fel, innen származik a neve.


Lezárva 7K: 2011. június 22., 19:54

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)