Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kóla szó jelentése

(Cola szócikkből átirányítva)

kóla (főnév)

1. Szénsavas üdítőital magas koffeintartalommal, amely eredetileg kóladió és citromsav ízesítésével készült, azonban napjainkban magas cukortartalmú és mesterséges ízesítésű.

A kóla népszerűsége töretlen a fiatalok között. A kóla mértéktelen fogyasztása gyors hízást, és idővel egészségkárosodást okoz. A fiú sok kóla miatt nem tudott elaludni.


2. Ritka, átvitt értelemben: Drog; az érzékszerveket és a tudatot tompító készítmény, amely rövid kellemes érzést, majd tartós károsodásokat okoz. A kokain másik neve. További adatokat lásd: kokain.

A kóla az egyik legerősebb függőséget okozó drog, mivel azokat az agyban található idegeket ingerli, amik eufóriát (alaptalan, természetellenesen felfokozott jókedvet) váltanak ki. A kólát gyakran keverik nyugtatókkal vagy más, függőséget okozó anyagokkal, így a kettős függőség miatt különösen veszélyes.


Eredet [kóla < angol: cola (kóla < kóladió < nyugat-afrikai fa termése)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)