Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kókusz szó jelentése

kókusz (főnév)

Kókusz.jpg

1. Trópusi pálmafajta, amelynek 25–30 méter magas törzse egyenes vagy ívesen meghajló, alapjánál megvastagodó. Levelei 3–6 méter hosszúak, a pálma koronája legtöbbször 25–35 levélből áll.

A tengerparton kókuszok nőnek. A kókusz egylaki virágai sárgák.


2. Rostokkal borított csonthéjas termés, amelynek színe a zöldesszürkétől a narancssárgáig terjed. A kókusz nagyjából gyermekfej méretű, 1–2 kilogramm súlyú. Belseje tejszerű, édes nedvet és nagy zsírtartalmú, ízletes fehér belet tartalmaz. Enyhe hashajtó hatású.

A kókusz leve jól hűsít a nagy melegben. A kókuszt legtöbbször reszelék formájában használjuk fel sütemények, italok készítésekor.


3. Argó: Emberi fej, amely az idegrendszer fő központját, az érzékszervek többségét, a szájnyílást foglalja magában és a test legfelső részén van.

A verekedő gyerek kókuszon kólintja a másikat. A fiú kókuszán egy púp nő az ütés helyén.


Eredet [kókusz < latin: cocos (kókusz) < spanyol: coco (kókusz < grimasz)]
Megjegyzés: Az elnevezés a kókuszdión látható, emberi archoz hasonlító három lyukra utal.


Lezárva 7K: 2012. július 18., 13:27

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)