Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Beágyaz szó jelentése

beágyaz (ige)

Fekvőhelyet rendbe tesz (éjszakai) használat után; ágyneműt elrendez fekvés után.

Az asszony beágyaz a hálószobában. A gyerekek maguknak ágyaznak be reggel.


Eredet [beágyaz < be- (igekötő) + ágyaz]


További részletezés

1. Puha védőanyag közé elhelyez egy kényes vagy törékeny tárgyat.

A csomagolóban műanyagdarabok közé ágyazzák be a törékeny árut. A papírdobozban elrakott üvegpoharakat újságpapírok közé ágyazzák be.


2. Átvitt értelemben: Hosszabb szövegbe beszúr egy mondanivalót, szellemi alkotást; adott helyet kijelöl egy nagyobb közegben.

Az író egy tájleírást ágyaz be az események közé. Az előadó néhány anekdotát ágyaz be az előadásba, hogy az élvezetesebb legyen.


3. Műszaki: Alkatrészt elhelyez egy szerkezetben. Elhelyezi és odarögzíti egy nagyobb, szilárd felületen előre elkészített helyre (például lyukba, gödörbe, vájatba) egy viszonylag kisebb tárgy egy részét (alját, talpát).

A kőműves beágyazza a betongerendát a falba. A szerelő beágyazza az alkatrészt a motorba. A vasúti sín talpfáit kavicsba ágyazzák be.


4. Elavult: Kévéket, gabonát leterít egy helyen kézi cséplés vagy lóval nyomtatás céljából.

A gazda a kemény földön beágyazza a learatott rozskévéket. A gazda először beágyazza a búzát, majd elvégzi a cséplést.


Lezárva 7K: 2014. augusztus 26., 16:40
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)