Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Asszisztens szó jelentése

asszisztens (főnév)

Secretary.jpg

1. Irányítást segítő személy; egy vezető állásban, beosztásban levő személy vagy nagyon elfoglalt magánember közvetlen rendelkezésére álló megbízható alkalmazott; titkár. Különösen a bizalmas ügyek intézésében segít és közvetít a vezető és a hozzá forduló ügyfelek, személyek, munkatársak között.

Az igazgató asszisztense felveszi a telefonüzenetet. Az asszisztens nyilvántartja főnöke megbeszéléseinek időpontjait.


2. Képzett egészségügyi szakember, főleg nő, aki egy orvos mellett dolgozik, és annak szakértő módon munkáját segíti, illetve az orvosi kezelésekhez szükséges egyéb feladatokat végzi.

A fogorvos rendelőjében egy szorgalmas asszisztens dolgozik. A rendelőintézet laboratóriumában asszisztensek végzik el a szükséges vérvizsgálatokat.


3. Régies: Alacsonyabb rangú orvos; egyetemi tanársegéd, aki egy orvosegyetem egyik karán vagy klinikáján egy orvosprofesszor mellett dolgozik, de nem önállóan hoz fontos döntéseket.

A professzor betegeivel először az asszisztens dolgozik. Az asszisztens gyakran kéri ki a professzor úr tanácsát.


Eredet [asszisztens < német: Assistent (asszisztens) < francia: assistent (segítő) < assister (segédkezik, asszisztál)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)