Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ősrégi szó jelentése

ősrégi (melléknév)

Nagyon régi korokból származó (település, tárgy, dolog), illetve nagyon régi korban élt (személy, élőlény, közösség).

Az ősrégi népek kultúrájának nagy része feledésbe merült. Még néhány ősrégi építmény őrzi a régi korok emlékét. Az ősrégi mocsár ma is sok ritka, ősrégi növénynek ad otthont.


Eredet [ősrégi < ős- (melléknév) + régi]


További részletezés

1. Nagyon régi korban élt személyektől, nagyon régi nemzedékektől származó (szokás, vagyon, emlék, dolog).

Az ősrégi birtok egy része még mindig a nemesi család tulajdonában van. Az ősrégi viselet ma népviselet formájában maradt fenn a különböző tájegységeken.


2. Nagyon régi korokból származó (eszköz, tárgy, dolog, jelenség).

Az ősrégi foglalkozások lassan kihalnak. Az ősrégi ételek ma újra népszerűvé válhatnak. Az idős cipészmester még ma is ősrégi kéziszerszámokat használ, némelyiket ősrégi módszerekkel együtt.


3. Régóta fennálló (település, szervezet, életközösség, hely), amely nagyon régen keletkezett, és (legalább egy része változatlan formában) még ma is áll.

Az ősrégi óvárost újjáépítik. Az ősrégi erdő ma is sok védett fajnak ad otthont.


4. Nagyon régi (építmény, eszköz, tárgy, szokás, dolog), amely a korábbi nemzedékek idejében még használatban volt, de ma már nem létezik.

Az ősrégi magyar háznak csupán a nyomait lehet ma már megtalálni ásatások helyén. Az ősrégi szokások régen nem élnek már.


5. Kezdettől meglevő (érték, jog, szabály, dolog), amely a régi történelmi korokban is érvényes volt.

Az ember szabadságvágya ősrégi hajtóerő mindannyiunkban. A józan ész ősrégi törvénye szerint a természetellenes dolgokat nem lehet elfogadhatónak tekinteni ma sem.


Lezárva 7K: 2013. október 9., 16:30
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)