Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ábrázol szó jelentése

ábrázol (ige)

Represent.jpg

1. Szemléltet; nagyjából lerajzol, körvonalaz, leír, lefest; a szövegben leírtakat érthetőbbé teszi rajzzal vagy képpel.

A mellékelt kép ábrázolja a gép felépítését. A példával szeretném ábrázolni a főszereplő jellemét.


2. Látványt megmutat; egy témát, jelenetet elénk állít egy képzőművészeti alkotás, kép, rajz; megjelenít egy személyt, tárgyat, jelenetet.

A fénykép a családot ábrázolja tíz évvel ezelőtt. A rajz egy vázát ábrázol. A mellékelt kép egy amerikai katonát ábrázol.


3. Átvitt értelemben: Szemléletesen leír. Irodalmi eszközökkel, írásban vagy élőszóval láttatva megjelenít, kifejez, jellemez.

Az író néhány jól megválogatott szóval ábrázolta az egész szoba hangulatát. Az alacsony hangrendű szavak használatával ábrázolta a költő a téli magányt.


4. Művészet: Előadóművész hihető módon megelevenít. Színpadon vagy filmen megjelenít; szerepet alakít, átéléssel eljátszik.

A színész a karakter jellemének megfelelő gesztusokkal ábrázolta annak gondolatait. A humorista sajátos beszédstílussal ábrázolta a megjelenített híresség alakját.


Eredet [ábrázol < ómagyar: ábráz(at) (arc) + -ol (igeképző) < perzsa: ábru (arc, szemöldök) < szanszkrit: bhrúsz (szemöldök)]


Kifejezés

Élénk színekkel ábrázol – (szemléletesen bemutat, ad elő).


Lezárva 7K: 2011. február 17., 16:57
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)