Reklámmentes WikiSzótár.hu
Kövess minket a Facebookon!

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározás, jelentés, példa, eredet, szinonima, szócikk, fogalom, szóhasználat, nyelvtani adatok)

Arany középút


arany középút (kifejezés)

Agree.jpg

1. Ideális megoldás a fontos célok és szempontok egyidejű és teljes elérésére; olyan jó megközelítés, helyes eljárás vagy mód, amelyik mentes a megalkuvástól, engedékenységtől, ugyanakkor fölösleges kényszert, erőltetést sem tartalmaz, és amelyik minden érintett félnek, és általában véve az élet minden területének hasznára van.

A megalkuvás vagy kompromisszum mindig némi keserű szájízzel jár együtt, az arany középút (a jó megoldás) viszont sosem. Az arany középút sohasem vezet háborúhoz, de a birkamód tűréshez és megalázáshoz sem. Az arany középút olyan, mint a jól hangolt hegedű: nem feszítik túl a húrokat, de nem is hagyják lehangolva őket. Egyre feszültebb volt a helyzet a vezetők és dolgozók között, amikor végül elszánt munkával, jobb minőségű termékekkel és új piacok keresésével sikerült rálelni az arany középútra.


2. Szélsőségektől, túlzásoktól tartózkodó és ezért a legjobbnak tartott magatartás, illetve döntés.

Az igazgató döntéseiben szerette az arany középutat választani, ezért inkább a biztos megrendelésekre alapozott a nagy nyereséggel kecsegtető, de kockázatos üzletek helyett. A feleség nem szerette a vitákat, ezért inkább az arany középutat választotta, és csak olcsó ruhát vásárolt.


Eredet [arany középút < arany + középút]