Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Vitamin-egyenérték szó jelentése

vitamin-egyenérték (főnév)

vitamin-egyenérték

Tudományos: Anyagok hatásának mértékegysége; a szervezetbe jutó tápanyagok hasznos hatásainak és ártalmas anyagok káros hatásainak jelzőszáma, létfontosságú tápanyagok mennyiségében kifejezve. Értéke pozitív a hasznos tápanyagok esetén, és negatív a káros hatások esetén, ami jelzi, hogy mennyi vitaminnal lehet a káros hatást ellensúlyozni az egészség fenntartása érdekében.

A vitamin-egyenérték megmutatja, hogy naponta mennyi vitaminnal tarthatod fenn az egészségedet. A gyümölcsöknek többféle pozitív szám a vitamin-egyenértéke. 100 mg C-vitamin vitamin-egyenértéke +100 mg C-vitamin és -30 mg B1-vitamin, mert a C fogyasztása kiüríti a B1-készletet a testből. Egy szál cigaretta vitamin-egyenértéke -1000 mg C-vitamin, valamint az ezzel arányos mennyiségű multivitamin. A gyógyszerek vitamin-egyenértéke csak sokféle vitamin nagy negatív számaival fejezhető ki.


Eredet [vitamin-egyenérték < vitamin + egyenérték]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)