Karácsonyi vásár

Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Vezetés szó jelentése

vezetés (főnév)

Drive0.jpg

1. Egy jármű irányítása, az ehhez szükséges berendezések (kormány, pedálok, szabályozókarok, stb.) összehangolt működtetése.

A vezetés már elég jól ment neki, így könnyű volt a vizsga. A vezetést előbb meg kellett tanulnia egy tanfolyamon. A vezetés során ügyesen kezelte a sebességváltó kart.


2. Egy csoport irányítása. Az a tudás és ezen alapuló tevékenység, amely során egy csoport céljait úgy valósítjuk meg, hogy rendet viszünk a csoport tagjainak, illetve kisebb részeinek a fő cél eléréséhez illeszkedő tevékenységeibe, munkájába, és ezeket összehangolva gondoskodunk a fő cél (vagy célok) eléréséről.

A vállalat vezetése bonyolult feladatnak tűnik. Egy csoport vezetése is szakértelmet kíván.


3. Csoport irányító testülete. Egy vállalkozáson, intézményen, testületen vagy hivatalon belüli, annak céljának megfelelő irányítására, és a cél megvalósítása érdekében végzendő tevékenységeinek megszervezésére hivatott csoport, aki a vállalkozás, intézmény, testület vagy hivatal foglalkoztatottjai - beosztottjai - felett gyakorolja a felügyeleti és irányítási jogokat.

A vezetés dönt a munkavállaló alkalmazásáról és beosztásáról. A vezetés felelőssége nagyobb, mint a beosztottaké.


Rokon értelmű szó: vezetőség, menedzsment.


Eredet [vezetés < vezet + -és (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 63 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)