Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tartalomjegyzék szó jelentése

tartalomjegyzék (főnév)

1. Címek felsorolása oldalszámmal együtt; egy könyv viszonylag önálló és ezért rendszerint külön címmel ellátott részeinek felsorolása a könyv végén vagy elején a részek kezdő lapszámának megjelölésével.

Ennek a könyvnek a tartalomjegyzékében az alfejezetek is benne vannak. Egy szótárban a tartalomjegyzékben nem találjuk az egyes szócikkeket, mert ezeket másként találjuk meg benne.


2. Átvitt értelemben: Egy jegyzék egy zárt csomagban levő tárgyakról, dolgokról.

Az utazó egy tartalomjegyzéket készít, hogy mit pakolt be a bőröndbe elutazáskor, hogy ne hagyjon el semmit. Amikor régen használt dolgainkat bedobozoljuk, és hosszabb időre eltesszük, akkor célszerű egy tartalomjegyzéket is készíteni, és felragasztani a dobozra, hogy évek múltán is tudjuk, mit tettünk oda.


Eredet [tartalomjegyzék < tartalom + jegyzék]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)