Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tanít szó jelentése

tanít (ige)

Teach.jpg

Képességet növel; ismeretet másnak átad és használatát begyakoroltatja.

Az általános iskolában először az összeadást és kivonást tanítják a gyerekekkel. Az apa tanítja a fiát a szerszámok használatára. A macska egeret fogni tanítja a kölykét. Az olyan iskola tanít igazán jól, amelyiknek a tanulói sikeresen használni is tudják a tudásukat.


Eredet [tanít < tan + -ít (igeképző) < ősmagyar: tan < szanszkrit: tantra (vallási tanítás, tan < lényeges elem < szál a szövetben) < tanoti (szövetet sző)]


További részletezés

1. Másnak elmond adatokat, összefüggéseket ismereteket. Az igaz és lényeges adatokra irányítja a tanuló figyelmét.

A férjem ma az egyetemen tanít. Amikor tanítasz, mondd el azt is, hogy minek mi az oka.


2. Tudást, tapasztalatot, jártasságot, képességet átad; képessé tesz egy tevékenység sikeres elvégzésére. Működő megoldások ismereteit kisebb részekre bontva másnak átadja, amelyekkel mások megtudják, hogy hogyan lehet elérni egy kívánt célt, létrehozni egy terméket, sikeresen megoldani egy helyzetet, és képessé tesz az átadott ismeretek gyakorlati alkalmazására. A tanuló meglévő ismereteit, tapasztalatait felhasználva segít új adatokat és összefüggéseket megérteni és alkalmazni.

A kémiát legsikeresebben kísérleteken keresztül tanítják. Az apa kerékpározni tanítja a lányát.


3. Igazságként hirdet egy állítást, szokásnak, közfelfogásnak megfelelő véleményt.

A régiek azt tanították, hogy a Nap a Föld körül kering. A történelem arra tanít bennünket, hogy az ember nem tud megváltozni.


4. Rávesz egy erkölcsi szabály betartására; meggyőz egy másik személyt, hogy az elmondott vagy elvárt módon viselkedjen.

A szülők jóra tanítják a gyereküket. Az illemtan órán az udvarias viselkedést tanítják.


5. Állatot idomít, egy cselekvés végzésében gyakoroltat, egy mozgásra, viselkedésre szoktat.

A kutya gazdája az állatot szolgálni tanítja. Az idomár az új számot tanítja a cirkuszi elefántoknak.


6. Átvitt értelemben: Tapasztalat mutatja a rendszerint várható eredményt.

A gyakorlati élet gyors észjárásra tanítja az embert. Az átázott cipő arra tanít, hogy megfelelő krémmel be kell kenni a lábbelit.


Kifejezés

Móresre tanít – (egy személyt erővel engedelmességre kényszerít).


Lezárva 7K: 2012. június 13., 22:14

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)