Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Törő szó jelentése

törő (melléknév)

Hammer.jpg

Egy egészet darabjaira zúzó (eszköz, személy).

A diót törő kalapácsot nagy lendülettel emelte fel a fiú. A munka közben egy poharat törő mosogatófiú béréből levonják az okozott kárt.


Eredet [törő < tör + -ő (melléknévképző)]


További részletezés

1. Cél felé lendülettel haladó (személy, csoport).

A hadsereg előre törő éke napokon keresztül csak csekély ellenállásba ütközött. A csillagok felé törő ember lendülete a Holdig vitte az űrhajósokat.


2. Törésre hajlamos (tárgy).

A bútorokat nem célszerű könnyen törő fából készíteni. Az udvarról berepülő labda miatt darabokra törő üveg szilánkjai nagy csörömpöléssel szóródtak szét a padlón.


3. Átvitt értelemben: Emberkézhez szokó, az ember irányítását elfogadó (vadon élő állat).

A lovat műsorszámába törő állatszelídítő sokat dolgozott az állattal, míg pontosan a zene ütemére lépkedett a porondon. Az emberkézhez törő vadló egyre engedelmesebben követte új gazdáját.


4. Fizika: Megváltozó irányú (fénysugár).

A reggeli fényt törő ólomüvegablak sokféle színben pompázott. Az osztály a mai fizikaórán a fehér fényt a szivárvány színeire törő prizmáról tanult.


5. Átvitt értelemben: Felfelé ívelésében megszakadó (jelenség).

A csapat szurkolói a vereséggel eltemethették a bajnokság megnyeréséhez fűzött, derékba törő reményeiket. Az egekbe szárnyaló célokat derékba törő akadály túl nagynak bizonyult.


6. Átvitt értelemben: Erejében csökkenő (jelenség).

A sziklákon törő hullámok nagy robajjal csapódtak a partnak. Az erős falakon darabokra törő ostrom a várvédők ellenállásába ütközött.törő (főnév)

1. Súlyos eszköz, amelynek segítségével alapanyagokat apróra zúznak.

A cukrász a törővel a süteményhez apróra törte a diót. A feldühödött feleség a mozsárból kikapta a törőt, és azzal fenyegette meg az urát.


2. Tájszó: Karos aprító, amelyet a kender rostjainak puhítására használnak.

A kendert feldolgozó asszonyok ügyesen dolgoztak a törővel. Az asszony a törőt a nagyanyjától örökölte.

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)