Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Török szó jelentése

török (melléknév)

Török.jpg

Az i. e. 4. évezredig visszavezethető nyelv az ősmagyar nyelv egyik belső-ázsiai ága, amelyet a mai nyelvészek az Altáji nyelvek közé sorolnak be. Ebbe a nyelvcsaládba példaként a következő nyelvek tartoznak: az oszmán-török (törökországi török), a tatár és a mongol.

A török nyelvekbe így részben ősmagyar illetve dravida eredetű szavak tartoznak, példa erre az aga (úr, mester, okozó, tudó) szó, amely a dravida: aqqa (tud, ért) szóból ered.

A török nyelvekben olyan más nyelvekből (például arab, perzsa) átvett szavak is vannak, amelyek már az ősmagyarból való kiválás után kerültek ebbe a nyelvcsaládba, és onnan érkeztek a Kárpát-medence felé vándorló magyar törzsek, vagy a már itt letelepült magyar nép nyelvébe.

A mellékelt térkép a wikipédiából való, és az Altáji nyelvcsalád mai elterjedését mutatja - a zöld színnel jelölt részek. A koreai és japán nyelv területeit zöld sávokkal jelölték, mert a nyelvészek egy része ezeket a nyelveket is ebbe a nyelvcsaládba sorolja be.


Eredet [török < török: Türk (török) < perzsa: türk, türük (erős)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 124 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)