Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Táplálék szó jelentése

táplálék (főnév)

Eat4.jpg

1. Biológia: Az élőlény számára hasznosítható anyag, amely felszívódva fenntartja azt, fejlődését, egészségét biztosítja; élelem.

Értékes az a táplálék, amiben eredeti formában van benne a tápanyag. Naponta elegendő tápanyagú táplálékot kell elfogyasztanunk.


2. Átvitt értelemben: Lelki értéket adó tevékenység, alkotás, ismeret, amely a szellemet gazdagítja, fejleszti.

A szépirodalom olvasása igazi művészi táplálék lehet. Az igazság az értelem tápláléka.


3. Átvitt értelemben: Éltető jelenség, körülmény, ok, amely alkalmas arra, hogy gondolatot, érzést, szándékot, magatartást erősítsen, növeljen.

Az anya hazatért lányával töltött minden napja szeretetük tápláléka lett. A féltékeny férj gyanakvásának újabb tápláléka egy feleségének szóló, feladó nélküli levél volt.


4. Átvitt értelemben: Szükséges üzemanyag, amely egy működő, mozgó szerkezetet, gépet, járművet vagy jelenséget működtet.

A hibrid hajtású gépkocsi tápláléka a benzinen kívül az elektromosság is. A régi gőzgépek tápláléka a szén és a víz volt.


Eredet [táplálék < táplál + -ék (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)