Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Sumér szó jelentése

sumér (melléknév)

Sumér2.jpg
A sumér nyelvet a ókori Közel-Keleten beszélték az i.e. 5. évezredtől. A Tigris és az Eufrátesz folyó környékén az ezt beszélő emberek ősi kultúrája szoros kapcsolatban állt az indiai kultúrával, így az itt élők onnan is sok bölcsességet átvettek. Az i.e. 3. évezredben egy másik nyelv váltotta fel, az akkád (ez volt az ókori Babilon nyelve is). A sumér nyelvet egészen az első századig szent nyelvként használták ezen a területen. A sumér tudásból, műveltségből táplálkozott a görög-latin kultúra is, és közvetítésükkel a mai európai nyelvek.

A sumér népek leszármazottaival való érintkezésünk jóval a dravida kor után volt (az "ősmagyar" korban).

A mellékelt térképen a zöld szín árnyalatai mutatják a nyelv használatának és hatásának az elterjedését. Minél sötétebb a zöld szín, annál nagyobb a nyelvhasználat.

A sumér nyelv egyike a legősibb nyelveknek. A sumér nyelvet a mai Közel-Kelet jelentős területén beszélték. Az agyagtáblák ékírásos emlékei között sok sumér szöveg is van.


Eredet [sumér < akkád: sumerim (ősi nyelv, ősi föld)]


Figyelem: A szótár szerkesztői a szavak eredetével nem kívánnak állást foglalni a magyar nép származásáról. Kijelentéseink csakis a szavak korábbi jelentéseire vonatkoznak. A szavak átvételével nem váltunk automatikusan a másik nép részeivé, mint ahogy ma sem válunk angollá vagy latinná, ha angol vagy latin szavakat használunk a nyelvünkben.

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)