Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Sav szó jelentése

sav (főnév)

1. Maró hatású anyag. Olyan hidrogén tartalmú vegyület, amelyből – lúggal vagy fémmel egyesülve – a hidrogén kiválik, helyébe fém lép, és így só keletkezik; rendszerint savanyú ízű és vízben oldódik.

A sósav töményen sok mindent szétmar. A királyvíz salétromsav és tömény sósav 1:3 térfogatarányú elegye, ami még az aranyat és a platinát is oldja.


2. Orvosi: Emésztőnedv alkotórész; maró hatású anyagot (1) termelő gyomormirigyek váladéka, a gyomornedv egyik alkatrésze.

A férfinek sok a sava, ezért gyógyszert szed. A túl kevés sav is bajt okoz, mert nem emésztődik meg a hús.


3. Átvitt értelemben: Drog; az érzékszerveket és a tudatot tompító készítmény, amely rövid kellemes érzést, majd tartós károsodásokat okoz. Az LSD másik neve. További adatokat lásd: LSD.

A sav az egyik legerősebb hangulatmódosító drog. A sav hatását „tripnek” (utazásnak) nevezik, mivel a fogyasztót teljesen elszakítja a fizikai valóságtól.


Eredet [sav < sav(anyú)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)