Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Reális szó jelentése

reális (melléknév)

1. Szleng: A valóságban meglevő (személy, tárgy, jelenség, dolog), amely a fizikai világban megfigyelhető, észlelhető; nem képzelt.

A képzelet nem csak reális tárgyakat tud elgondolni. A fizika reális erőhatásokkal számol.


2. Szleng: Gyakorlatilag alkalmazható (ár, jelenség, módszer), amely megfelel egy tényleges helyzetnek és valós alappal rendelkezik; megvalósítható.

A piacon reális áron lehet friss zöldséghez, gyümölcshöz jutni. A mérnök reális műszaki megoldást alkalmaz az új autótípus meghajtásának tervezésénél.


3. Szleng: Gyakorlati gondolkozású (személy), aki figyelembe veszi a valóságos helyzetet, és abból indul ki.

Az igazgató egy reális ember, aki nem hagyja magát elragadtatni. Egy reális nő nem vár a szőke hercegre.


4. Irodalom, művészet: A valósághoz igazodó (stílus, kifejezésmód, dolog), amely megfelel a realizmus irodalmi, művészeti irányzatának. Ez az anyagi valóságot, a valós társadalmi viszonyokat írja le vagy ábrázolja, és ahhoz ragaszkodik.

Az író reális leírással ábrázolja a lakás berendezését. A reális szereplők sorsának alakulása nem tartozik a fantázia világába.


Eredet [reális < latin: realis (tényleges, dologi) < res (dolog)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 56 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)