Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Paradicsom szó jelentése

paradicsom (főnév)

Paradicsom.jpg

Egyéves konyhakerti növény, amelyik a burgonyafélék családjába tartozik; levele szárnyalt, virága sárga; termése piros színű, alma formájú, húsos, leves, barázdált vagy sima nagy bogyótermés. (Latin neve: Solanum lycopersicum; régies magyar neve: paradicsomalma.)

A paradicsom eredetileg egy közép- és dél-amerikai növény volt. A paradicsomot a paprikához hasonlóan palántaként ültetik ki a kertbe. A paradicsom gyümölcsét főleg nyersen érdemes fogyasztani, mert így marad meg benne a sokféle vitamin és más gyógyhatású tápanyag.


Eredet [paradicsom < ómagyar: paradicsom < latin: paradisus (paradicsom < vadaskert) < görög: paradeiszosz (díszkert) < perzsa: pairidaeza (kert) < pairi (körbe) + diz (rak, falaz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 318 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)