Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Opportunista szó jelentése

opportunista (melléknév)

1. Gerinctelenül alkalmazkodó (személy), aki a pillanatnyi haszon, előny érdekében, félelemből vagy önző érdekből könnyen lemond elveiről, korábbi ígéreteiről.

Az opportunista politikus átmegy egy másik pártba, mert ott képviselői helyet kínáltak neki. Egy opportunista alkalmazott a főnökének kedvében jár több pénz reményében.


2. Gerinctelen emberre jellemző (gondolkodásmód, viselkedés, tett), a pillanatnyi haszon, előny érdekében történő (viselkedés, megalkuvás), elvtelenül alkalmazkodó (magatartás).

Az opportunista megalkuvást erkölcstelennek tartják. Az elnyomás erősödése erősíti az opportunista szemléletet.


3. Politika, történelmi: Megalkuvó (személy), aki a pillanatnyi politikai, hatalmi érdekeket fontosabbnak tartja, mint a ragaszkodást az eredeti elvekhez, nézetekhez, filozófiához.

Az opportunista pártelnök szétzüllesztette a pártot. Az opportunista ellenzék nem képes megtartani választási ígéretét.


4. Politika, történelmi: Megalkuvó személyre jellemző (gondolkodásmód, viselkedés, tett), a pillanatnyi politikai, hatalmi haszon, előny érdekében történő (viselkedés, megalkuvás), elvtelenül alkalmazkodó (magatartás).

A pártkongresszus nagy többséggel támogatja az elnök opportunista beszédét, mert így a párt továbbra is hatalmon maradhat, és nem kell kilépnie a kormányból. Az opportunista politizálást a következő választásokon a szavazók nem támogatták.


Eredet [opportunista < opportún(us) + -ista (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 86 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)