Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Mocsok szó jelentése

mocsok (főnév)

Stain2.jpg

Ragadós szennyező anyag, sűrű nedv; használat vagy hosszú ideig tartó állás közben rákerült bármilyen tapadós anyag, ami beszennyez vagy piszkossá tesz egy használati tárgyat, ruhát, öltözéket, lábbelit, helyet, felületet.

Egy büdös ruhán gyakran látszik mocsok is. A takarítás nélkül maradt lakásban megtelepszik a mocsok. Nagyon sáros időben a mocsok a cipőről a ruhára is könnyen felkerülhet.


Eredet [mocsok < ómagyar: mocsok < ősmagyar: mocsolya, mocsola (mocsok, sár, pocsolya) < dravida: mosu, musu (mocsok) < mási, mai (feketeség < tinta, korom)]


További részletezés

1. Szennyes folt; látszó kosz egy felületen, tárgyon.

A koszos ruhán messziről látszik a mocsok. Az erős mocskot mosás előtt külön kell kezelni.


2. Átvitt értelemben: Szennyes állapot; tisztaságot nélkülöző körülmények.

Sok nincstelen ember mocsokban él. Egy nyomortelepen általános a mocsok.


3. Átvitt értelemben: Rossz minőségű eredmény; hibásan elkészült tárgy, ami nem felel meg az elvárásoknak, követelményeknek.

A piszmogó munkás a sok hibával mocskot csinál. Az elkészült mocsokkal nem lehet kezdeni semmit: ki kell dobni.


4. Átvitt értelemben: Ürülék; a bél megemésztetlen, kiürült tartalma.

A kutyáját sétáltató gazdának össze kellene szedni az állat mocskát. A súlyos beteget meg kell mosdatni a mocskától.


5. Átvitt értelemben: Becsületen esett folt egy gyalázatos tett következményeként; a jellemen ejtett erkölcsi szenny.

A bűnözőnek mocsok tapad a nevéhez. Egy önérzetes ember nem tűr mocskot a becsületén.


6. Átvitt értelemben: Becsületet sértő megnyilatkozás; gyalázkodó beszéd, rágalom.

Ez az újságcikk tele van mocsokkal. A sértett a cikkben olvasható mocsok miatt beperelte az újságírót.


7. Átvitt értelemben: Erkölcstelen állapot, amely aláássa egy személy vagy közösség boldogulásának, a jobb sors és sikeresség elérésének a képességét és lehetőségét. Olyan állapot, amelynek alapja a gonoszság és az önzés.

A mai világ egyre inkább elmerül a mocsokban. A kábítószerek terjedése a mocsok növekedését mutatja a társadalomban. Nagyon nehéz kijutni a mocsokból.


8. Átvitt értelemben: Erkölcsileg értéktelen ember; gonosz szándékú, másokat gyalázó beszédű alak.

A mocskok gerinctelen emberek. – Édes lányom, csak egy mocsokkal ne állj össze – csapja össze az anya a kezét, mikor a lányát okítja.


9. Átvitt értelemben: Kicsinyesen fösvény ember, aki észszerűtlenül ragaszkodik anyagi javaihoz.

Az árusok közül az egyik mocsok nem enged egy fillért sem a túlzottan magas árból. A vén mocsokra egész életében jellemző volt a fösvénység.


10. Régies, elavult: Erős megszidás egy elkövetett hiba miatt.

A fiatalasszony megelégelte, hogy csak mocskot hall az anyósától, és a férjének panaszkodott az anyjára. A mester sok mocskot mond a gyakran hibázó segédjére.mocsok (melléknév)

1. Átvitt értelemben: Erkölcsileg értéktelen, aljas (személy, csoport), aki minden rosszra kapható, megvetésre méltó.

Egy mocsok emberrel nem tanácsos együvé tartozni. Egy mocsok alakban nem lehet megbízni. A mocsok banda végiglármázza az utcát, és közben feldöntögeti a kukákat.


2. Átvitt értelemben: Kicsinyesen fösvény (ember, viselkedés), aki észszerűtlenül ragaszkodik anyagi javaihoz; zsugori, smucig.

A mocsok kereskedő nem enged egy fillért sem a túlzottan magas árból. A mocsok kuporgatás a zsugori öregember egész életére jellemző volt.

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)