Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Marjul szó jelentése

(Marul szócikkből átirányítva)

marjul (ige)

1. Kimozdul a helyéből egy ízület; a test egy végtagja vagy része az eredeti helyzetéből elmozdul, és úgy marad; kificamodik.

A lovas válla marjult, amikor leesett a lóról. Annyira marjult a férfi válla, hogy bár az orvos a helyére tette, mégis hetekig fájt utána.


2. Átvitt értelemben: Helyes állapota sérül; szellemi képesség torzul, hibásan működik; egy tulajdonság rossz irányban fejlődik, természetellenessé válik, eltorzul.

Az öreg bomlott elméje annyira marjult, hogy felgyújtotta saját házát. A rossz társaságba keveredett fiatal erkölcsi érzéke marjul, és könnyen ostobaságot csinálhat.


Eredet [marjul < ómagyar: marul, marjul < ősmagyar: marít, marj, muri (kificamít) < dravida: marulu, verulu (kimozdul, összezavarodik)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)