Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Marmelád szó jelentése

(Marmelade szócikkből átirányítva)

marmelád (főnév)

1. Zselés narancsíz; narancsfélék héjából készült sűrű lekvár.

A marmelád csak nagyon távoli rokona az otthoni lekvárnak. A marmelád íze nem a benne levő valódi gyümölcsből ered, hanem a belekevert mesterséges ízanyagokból.


2. Régies: Édes, tartósított gyümölcspép, amely kimagozott, sokáig főzött gyümölcsből készül általában cukor hozzáadásával; lekvár.

Régen birsalmából, barackból, cseresznyéből is készítettek marmeládot, de ma már csak a narancsból és rokonaiból készült lekvár nevezhető így. A gyerekek a nagymama birsalmából főzött marmeládját kenik a kenyerükre.


Eredet [marmelád < francia: marmelade (gyümölcsíz) < portugál: marmelada (birsalmasajt) < marmelo (birs) < latin: melimelum (birs, gránátalma) < görög: melimelon („mézalma”) < meli (méz) + melon (alma)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)