Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Lelkiismeretes szó jelentése

lelkiismeretes (melléknév)

1. Felelősségének tudatában levő (személy), aki feladatát, munkáját, kötelezettségeit teljes felelősségérzettel, minden részletre kiterjedő gonddal teljesíti, és számol tetteinek, döntéseinek következményeivel; megbízható, becsületes, alapos.

A lelkiismeretes orvos további vizsgálatokat végez a hatékonyabb gyógyítás érdekében. A lelkiismeretes tanuló nem siklik át a tananyag olyan része felett, amit nem ért teljesen.


2. Felelősségének tudatában levő személyre jellemző (hozzáállás, munka, tett), ami alapján látszik, hogy a személy megbízható, becsületes és alapos.

A gépkocsiszerelő lelkiismeretes alapossággal végzi a munkáját, így a megjavított autó sokáig jó lesz. A pénztáros lelkiismeretes pénzkezelése megbízhatóvá teszi őt.


3. Régies: A legbelsőbb igazságérzettel kapcsolatos (elv, megnyilvánulás, dolog), ami jellemző arra az érzékre, amivel az ember a saját tetteinek erkölcsi helyességét megítéli.

Az alkalmazott lelkiismeretes kérdést csinál a kifogástalan munkából. Az ellenőr lelkiismeretes kötelessége, hogy minden hibát észrevegyen.


Eredet [lelkiismeretes < lelkiismeret + -es (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)