Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kuruzsol szó jelentése

kuruzsol (ige)

1. Rejtélyes módszerekkel kezel egy betegséget vagy kellemetlen testi tünetet. Egy betegség elhárítása érdekében titokzatos erejűnek gondolt szereket, módszereket, eszközöket alkalmaz; azt állítja magáról, illetve azt hiszik róla, hogy titokzatos módon gyógyít.

A csodadoktor kézrátétellel kuruzsol. A vénasszony úgy kuruzsolt, hogy hajszálat kötött a tyúkszemre, amitől pár nap alatt elmúlt.


2. Orvosi végzettség nélkül kezel egy betegséget; szakértelem, orvosi képesítés nélküli személy betegséget vagy betegség tünetet kezel.

A természetgyógyász kuruzsol, ha olyan kezelést nyújt, amihez nincs hivatalos engedélye. A orvostudomány érthető módon üldöz mindenkit, aki kuruzsol. Egy életmód tanácsadó, ha kuruzsol, eljárást indíthatnak ellene.


Eredet [kuruzsol < ómagyar: kuruzsol < ősmagyar: gurucsál (kuruzsol, babonáz < „megkeresztez”) < cigány: krejco, kruca (kereszt) < latin: crux (kereszt)]
Megjegyzés: a kuruzslók (és előtte a bizánci hittérítők) kereszttel és leköpködéssel „gyógyítottak”.


Lezárva 7K: 2012. szeptember 13., 14:29

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)