Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kredenc szó jelentése

kredenc (főnév)

1. Ebédlőszekrény; asztalszerű munkalappal vízszintesen két részre osztott szekrény, amely felül rendszerint kisebb, vitrinszerű polc, alul gyakran kiugró, és kétszárnyú ajtóra nyíló polcos szekrény, amelyben az étkezéshez szükséges edényeket és eszközöket tartják.

Az étkezőben egy kredenc áll, benne a család porcelán étkészlete, ezüstje és kristálypoharai. Az asszony a vasárnapi ebédhez a kredencből veszi ki a étkészletet és a tányérokat.


2. Átvitt értelemben: Konyhai kombinált szekrény; több részre osztott, több ajtós, polcokkal tagolt konyhabútor, amelyben a konyhában használt edényeket, eszközöket és más konyhafelszerelést, esetleg élelmiszereket tartanak.

A konyhában a tűzhely mellett áll egy nagy kredenc és egy asztal. A mosogatás után az asszony a kredenc fiókjaiba rakja be a késeket. A szerényebb vagyoni helyzetű családoknál ebbe a kredencbe kerültek a tányérok és poharak is.


Eredet [kredenc < német: Kredenz (konyhaszekrény, pohárszék) < olasz: credenza (konyhaszekrény < tálalóasztal, miseasztal) < latin: credentia (hit) < credo (hisz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)