Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Konvencionális szó jelentése

konvencionális (melléknév)

1. Hagyományos, szokásos (megjelenés, magatartás, viselkedés), amely a társadalmi együttélés külső formáinak megfelel; adott történelmi korban, közösségben elfogadott; amit egy adott közösségben, társadalomban a legtöbb ember helyesnek, elfogadhatónak tart.

A konvencionális udvariassági formák betartása a jó modor része. A konvencionális karácsonyhoz tartozik a fenyőfaállítás is.


2. Közkeletű, megszokott (szabály, előírás), amelynek betartása egy adott társadalomban, közösségben kötelező érvényű, elvárt.

A társasjátéknak vannak konvencionális szabályai, amit nem írnak le, például az, hogy a játékosok kialakult sorrendjének betartása kötelező. A „jobbra tartás” szabálya egy konvencionális haladási irány lehet a járdákon is.


3. Elcsépelt, közönséges (kifejezés, megnyilatkozás, formalitás), amely semmitmondó, üres; őszinte tartalom, valódi lényeg nélküli.

A konvencionális kifejezésre az ember általában konvencionális választ ad. Egy vers konvencionális képei nem emelik az alkotás művészi értékét.


Eredet [konvencionális < latin: conventionalis (szerződéses) < konvenció]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)