Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kompetens szó jelentése

kompetens (melléknév)

Kompetens.jpg

1. Szakértelmet mutató (személy, szakember), aki képes magas minőségű, nagy mennyiségű termelésre a szakterületén, és kellően magabiztos, mert ezt tudja is magáról. Ezt magas fokú szaktudással, és ennek magabiztos és hatékony alkalmazásával éri el.

Az építész munkáján látszik, hogy ő egy kompetens mérnök. A kompetens szaktudás megbízhatóvá teszi az embert. Úgy leszel idővel kompetens, hogy elvégzel egy egyszerű feladatot, aztán tudod, hogy elvégezted, és így folytatod egyre több dologgal.


2. Nagy tudású (személy), aki a tudása és gyakorlati tapasztalata alapján a szakterületén bármilyen ismeretlen feladatot, helyzetet képes helyesen és könnyedén megoldani adatok hosszas gyűjtögetése, és az új elemek elmélyült tanulmányozása nélkül.

Egy kompetens tévészerelő nem a rajzokat bújja, hanem percek alatt megjavít bármilyen készüléket. A kompetens vezetőben teljesen megbíznak a beosztottai, és örömmel dolgoznak vele. Aki kompetens szakember a munkaterületén, ahhoz tanácsért fordulnak mások.


3. Illetékességi területtel rendelkező (személy, közösség). Egy beosztás vagy szervezetben, illetve csoportban elfoglalt pozíció jellemzője, hogy abból adódóan az ott működő személy jogosult, sőt köteles egy célt elérni, vagy kötelező feladatot ellátni.

Csak az igazgató a kompetens vezető ennek az ügynek az elintézésére. Egy külföldi nem kompetens személy annak eldöntésében, honnan ered a magyar nép.


Eredet [kompetens < latin: competens (törekvő, alkalmas) < competo (egyetért, összeáll) < con- (együtt) + peto (igyekszik, indul)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)