Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kompetencia szó jelentése

kompetencia (főnév)

Kompetens.jpg

1. Magas képzettségű szakértelem és jártasság. Egy személy képessége magas minőségű, nagy mennyiségű termelésre egy szakterületen, ami kellő magabiztossággal párosul, mert ezt tudja is magáról. Ezt magas fokú hozzáértéssel, gyakorlottsággal, és ennek magabiztos és hatékony alkalmazásával éri el.

A tévészerelő kompetenciája megmutatkozik a munkájában. A jó szakembert megismerik a kompetenciájának fokáról. A kompetencia szó magyar megfelelője: szakértelem. A kompetenciát úgy éred el apránként, hogy elvégzel egy egyszerű feladatot, aztán tudod, hogy elvégezted, és így folytatod egyre több dologgal.


2. Illetékességi terület. Egy beosztás vagy egy szervezetben illetve csoportban elfoglalt pozíció, amiből adódóan a betöltő személy jogosult, sőt köteles egy célt elérni, egy kötelező teendőt elvégezni.

Csak az igazgató kompetenciája ez az ügy, keresd meg őt. Ez nem az én kompetenciám: sajnos nem tudok segíteni.


Eredet [kompetencia < kompeten(s) + -cia (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)