Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kommunikáció szó jelentése

kommunikáció (főnév)

Communicate0.jpg

1. Gondolatok cseréje két vagy több személy között beszéd, írás vagy más eszköz használatával, hogy a másik is értse.

A tárgyalásokkal megkezdődött a hivatalos kommunikáció a két ország között. A pártok közötti kommunikációt akadályozza egymás hibáztatása. A szavak mögötti nem teljesen tiszta fogalmak nehezítik a kommunikációt.


2. Átvitt értelemben: Átadott üzenet; gondolatot jelképező tárgy, írás vagy hangsor, amit elküldünk vagy átadunk szándékunk, gondolatunk közlésére.

A hivatalból érkezett levél volt az a kommunikáció, amire az ügyfél már régóta vár. A számítógépet használó férfi megnézi a postafiókjának bejövő üzeneteit, de vasárnap nem érkezett egyetlen kommunikáció sem.


3. Átvitt értelemben: Elterjedt hírközlési mód, amellyel egyszerre sok embert lehet tájékoztatni.

A tévé, rádió és az újságok is a hivatalos kommunikáció csatornái. A kormány feladatának érzi a széles körű kommunikáció csatornáinak ellenőrzését és felügyeletét.


4. Műszaki: Adatok továbbítása két vagy több számítógép között.

A kommunikáció sikeres volt, mert sikerült letölteni a programot. Megszakad a kommunikáció, ha kihúzzák a csatlakozó vezetéket.


Eredet [kommunikáció < angol: communication (kommunikáció) < latin: communication (kommunikáció) < communicatus (közössé tesz) < commune (közösség)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)