Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Koffein szó jelentése

koffein (főnév)

A kávé és a tea hatóanyaga: sója vízben oldható, fehér, kristályos, keserű ízű vegyület. Izgató hatással van a központi idegrendszerre. A többi alkaloidához hasonlóan méreg. Halálos adagja 5-10 gramm.

A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) koffeint tartalmaz. Régen azt gondolták, hogy a teában nem koffein van, hanem "tein", de aztán kiderült, hogy a teában is koffein van. A koffein hatásai rövid távon előnyöseknek tűnnek, hosszú távon azonban káros az egészségre. A megfelelő táplálkozás és kiegyensúlyozott életvitel feleslegessé teszi a koffeint. A koffeint az orvoslásban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítőszerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják.


Eredet [koffein < német: Kaffein (koffein) < Kaffee (kávé)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)