Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kifejlődik szó jelentése

kifejlődik (ige)

1. Nagyra növekedik; fokozatosan erősebbé, fejlettebbé, teljessé változik; nagy, erős, jó lesz. Idővel magas értékű, minőségű lesz.

A gyerek pár év alatt szép szál legénnyé kifejlődött. A rendszeres sportolás közben kifejlődnek az izmok.


2. Újként keletkezik; egy előzmény után eddig még nem létezőként születik, kialakul.

A bimbó kifejlődik egy szép virággá. A lárva a bábon keresztül kifejlődik lepkévé.


3. Teljesen kibontakozik; egy személy, közösség tevékenysége következtében egy dolog hiánytalan, tökéletes lesz. Részleteket dolgoznak ki egy alapvető dologhoz, tervhez, elképzeléshez, és ezzel létrejön, határozott alakot ölt.

A fiatal színész tehetsége kifejlődik a tapasztalt művészek között. A jó kormányzat kitartó munkája során kifejlődik az ország gazdasága. A tudósok keze alatt kifejlődik az új technológia.


4. Felismerhetővé válik; egy állapot, betegség a sajátos tüneteivel megnyilvánul, fokozatosan sajátos jellegűvé fejlődik. Hatása a legmagasabb fokot elérve feltűnő lesz.

A bűnöző félelme üldözési mániává fejlődött ki. Pár nap alatt egészen kifejlődött a betegség. A forradalom korszakalkotó eseményei gyorsan kifejlődtek.


5. Egésszé kiépül; megterveznek és kialakítanak egy terjedelmes rendszert, szerkezetet.

Az elmúlt évek során kifejlődött az országos úthálózat. Nagyon gyorsan kifejlődik egy világméretű kommunikációs rendszer.


6. Régies: Támadó alakzatot vesz föl; egy nagyobb csapat széles oszlopban felsorakozik.

Az ellenséghez közeledő csapat a csatamező széltében kifejlődik. A szakasz gyorsan kifejlődik és puskát szegez az ellenség felé.


Eredet [kifejlődik < ki- (igekötő) + fejlődik]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)