Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Különbség szó jelentése

különbség (főnév)

Difference.jpg

1. Minőségi eltérés, amely két vagy több egymással összehasonlított személy, tárgy, jelenség, dolog közötti tulajdonságbeli, jellegzetességbeli másság.

Az a különbség, ami a férfit és a nőt megkülönbözteti egymástól, elsősorban testi jegyeken alapszik. A két szövet közötti különbség csak az eltérő szín. A két arc közötti különbség a bőr- és hajszínben nyilvánul meg.


2. Mennyiségbeli eltérés, amely az egymással összehasonlított személyek, tárgyak, jelenségek, dolgok mennyiségi, mértéki és fokbeli eltérését jelzi.

Az emberek közti fizetésbeli különbség azonos munkáért nem engedhető meg. A két tanuló közötti tudásbeli különbség olyan nagy, hogy nem csoda, hogy az egyikük jegyei sokkal jobbak.


3. Előny és hátrány okozása; az egyik fél javára, előnyére, illetve a másik hátrányára történő megítélés.

Az édesanya nem tesz különbséget a gyerekei között. A tanár a szófogadó gyerekkel jobban kivételez: különbséget tesz a diákjai között.


4. Nézeteltérés; személyek, csoportok magatartása, felfogása, vélekedése közötti másság.

Éles különbség volt a tárgyaló felek között a helyzet megítélését illetően. A szerelmesek közötti személyiségbeli különbségeket ez az érzés először hajlamos elfedni.


5. Matematika: A kivonás eredménye; egymásból kivont két vagy több szám maradéka.

A 10 és a 3 különbsége 7. Ha az eredményül kapott különbséghez hozzáadjuk azt a mennyiséget, amit kivontunk az eredeti számból, akkor visszakapjuk az eredeti számot.


Eredet [különbség < külön + -b (melléknévképző) + -ség (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 59 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)