Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Irreális szó jelentése

(Irrealis szócikkből átirányítva)

irreális (melléknév)

1. Az ismert fizikai valóságban nem létező (lény, tárgy, dolog), ami csak a képzelet szülötte.

A mitológia alakjai irreális lények. Az időgép egy irreális időutazó berendezés, amit a fantasztikus regények íróinak képzelete alkotott meg.


2. Nem valószerű (jelenség, történés), amely az ismert valósággal nem összeegyeztethető, és úgy tűnik, mintha nem volna valóságos; valószínűtlen.

Az egyenlítő felett megjelenő sarki fénnyel azonos természeti jelenség egy irreális tünemény. Az egész Földön megfigyelhető teljes napfogyatkozás egy irreális csillagászati jelenség.


3. A lehetőségeknek ellentmondó (cél, cselekvés, eljárás, tevékenység), amely nem veszi kellőképpen tekintetbe a valóságos körülményeket, a társadalmi szokásokat, illetve a fizika törvényeit.

A 19. században egy idegenek előtt adott szerelmes csók irreális érzelemnyilvánítás lett volna. Az adós úgy érzi, hogy a hitelező irreális követelésekkel áll elő. A terv kivitelezésére megadott rövid idő irreális célt állít az építők elé.


Eredet [irreális < ir- (nem) + reális]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)