Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Irredentizmus szó jelentése

irredentizmus (főnév)

1. Politika: Politikai törekvés, amely egy vagy több, jelenleg más ország fennhatósága alá tartozó terület (akár erőszakos úton történő) visszacsatolását hirdeti egy olyan országhoz, ahová a visszacsatolni kívánt terület etnikai összetétele, vagy korábbi (akár vélt, akár valós) birtokviszonya ezt indokolná.

Az irredentizmus a hódító háborúk következménye. Az irredentizmust általában a vesztes országokra rákényszerített béke miatti felháborodás táplálja.


2. Politika: Politikai ideológia, amely ennek (1) egy adott mozgalom vagy párt eszméiben tükröződő elve, megfogalmazása.

A konzervatív párt egyik alapja az irredentizmus. A szomszédos országban megjelenő irredentizmus aggodalommal tölti el a kormányt.


Eredet [irredentizmus < olasz: irredento („felszabadítás-mentesít”) + -izmus (főnévképző) < ir- (vissza-) + redento (felszabadít) < latin: redemptio (kiváltás, visszavásárlás) < redimo, redemo (visszavásárol) < re- (vissza) + demo (elvesz)]


Lezárva 7K: 2012. február 16., 18:15

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)