Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Irracionális szó jelentése

(Irrationalis szócikkből átirányítva)

irracionális (melléknév)

Crime.jpg

1. Észszerűtlen (döntés, tett, cselekedet, dolog), amely ellent mond a józan észnek, értelemnek; nem szolgálja a tudatos, hosszú távra is érvényes jó okozást.

A bűncselekmény egy irracionális tett. Az irracionális döntéseknek hosszú távon rossz következményei vannak. Az irracionális viselkedés nem felel meg a jelen idejű környezet támasztotta követelményeknek.


2. Filozófia: Logikátlan (következtetés, gondolkodás), amely a logika szabályainak nem felel meg, a logika fogalmaival nem fejezhető ki.

A filozófus észrevette vitapartnerének érvelésében az irracionális következtetést. Egy irracionális feltevés nem hozhat logikus eredményt.


3. Matematika: Végtelen tizedes törtű (valós szám), amely nem hozható létre két egész szám hányadosaként; nem szakaszos tizedes tört.

A négyzetgyök kettő egy irracionális szám. A körrel kapcsolatos műveletekben szereplő pí (3,14...) is irracionális szám.


4. Zene: Tökéletlenül képzett vagy bizonytalan (hang).

Az énekesnő a megfázása után irracionális hangokkal bajlódott. A kezdő énekes énektanára először az irracionális hangokat kezeli a tanítványánál.


Eredet [irracionális < ir- (nem) + racionális]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)