Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Intellektuális szó jelentése

intellektuális (melléknév)

1. Értelemmel kapcsolatos (lelki folyamat, tevékenység, dolog), ami az elme működésén, a gondolkodáson alapul, az észre vonatkozik.

Az alkotómunka intellektuális tevékenység. A pszichológia megpróbálja az intellektuális folyamatokat mérni és biokémiai reakciókkal magyarázni.


2. Szellemi természetű (tevékenység, folyamat, terület, jelenség, dolog), ellentétben a testi dolgokkal, fizikai világ jelenségeivel.

Az intellektuális élet a kultúra területéhez kapcsolódik legjobban. Az élet értelme intellektuális területen érthető csak meg.


3. Magasrendű szellemi életet élő (személy).

Az intellektuális filozófus figyelmének középpontjában a régebbi korok elméletei állnak. Egy valóban intellektuális ember képes a fizikai világ valóságával is szembenézni, és azt is kezelni.


Eredet [intellektuális < latin: intellectualis (értelmi, szellemi) < intellectus (értelem, megértés) < intelligo (felfog, észlel) < inter (közül) + lego (kiválaszt)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)