Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Integritás szó jelentése

(Integritas szócikkből átirányítva)

integritás (főnév)

1. Teljesség állapota; az egész, amelyből egy rész vagy egy elem sem hiányzik; épség, eredeti teljesség, csorbítatlanság.

A régi kastély integritását a felújítással sikerült megőrizni. Az eredeti földbirtok integritása évszázadokon át megmaradt a család okos gazdálkodásának köszönhetően. Az ország területi integritását nem mindig sikerült mindig megőrizni.


2. Átvitt értelemben: Egy személy tisztessége, önbecsülése, saját magába, céljaiba vetett hite, amelynek alapja a saját erkölcsi-etikai szilárdsága.

Az ember megfigyelőképessége és tudatossága meghatározza az integritását. Ha egy személy feladja a célját, egyben feladja integritását is.


Eredet [integritás < latin: integritas (teljesség, épség, érintetlenség) < integer (egész, érintetlen) < in- (nem) + tango (érint) < szanszkrit: tunga (ütődés)]


Kifejezés

Erkölcsi integritás – (erkölcsi tisztaság, feddhetetlenség).


Lezárva 7K: 2012. február 7., 17:55

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)