Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Igeidő szó jelentése

igeidő (főnév)

Time.jpg

Az igéhez kapcsolódó toldalékok és pontosítók jelzik, hogy az ige mikor történik. Ezt igeidőnek vagy időnek nevezzük. Kifejezheti, hogy egy állapot vagy változás most történik, régebben történt, vagy még csak később fog történni. Ezt jelen időnek, múlt időnek és jövő időnek nevezzük.

Jelen idő: Játszol a kutyával. A pár a parkban sétál.
Múlt idő: Játszottál a kutyával. A pár a parkban sétált.
Jövő idő: Játszani fogsz a kutyával. A pár a parkban sétálni fog.

Az igeidő használatából a hallgató érti, hogy mikor történt, amiről beszélünk, és ezt nem is kell külön elmondani. Az igeidő kifejezheti az események sorrendjét is: megnéztem, értem, használni fogom

Lásd még: igerag, idő


Eredet [igeidő < ige + idő]


További részletezés

Jelen idő, egyszerű jelen idő

1. Jelzi, hogy a cselekvés, történés, létezési állapot a mostani pillanatban zajlik. A jelen idejű igéhez nem kapcsolunk időt jelző jelet.

Példák: A gyerek a kertben játszik. Esik az eső. Jó helyzetben van a játékos.


2. Jelzi, hogy a cselekvés, történés, létezési állapot mindig igaz.

Példák: Jó megfigyelő vagy. Folyton hasznos dolgot csinálok. Télen hideg van. A vadállatok nehezen szokják meg a rabságot.


3. Jelzi, hogy a cselekvés, történés rendszeresen ismétlődik vagy szokásszerű.

Példák: Esténként sétálok egyet. Reggelente hozzák a tejet. Minden délben ebédelünk.


Múlt idő

A múlt idejű ige azt fejezi ki, hogy az ige a jelentől régebben történt, illetve hogy a beszéd időpontjáig véget ért. A múlt időt az jelzi, hogy az ige után -t vagy -tt áll. (Az ige végén álló magánhangzó után -tt, mássalhangzó után -t szükséges. A -tt előtt néha kötőhangot, azaz önálló jelentés nélküli magánhangzót használunk, aminek segítségével könnyebb kimondani a szót.)

Példák: A gyerekek játszottak. Esett az eső. Levest ettünk. Jó helyzetben állt a játékos. A mérkőzés után jött a csapat. Végig sütött a nap.


Jövő idő

Az ige jövő idejű alakja azt fejezi ki, hogy az ige a jelent követően fog történni. A jövő időt az jelzi, hogy az ige mellett a fog szó, az ige után pedig -ni toldalék áll. A jövő időt az is kifejezheti, ha egy jelen idejű ige mellett jövőt kifejező időhatározó szó áll; például: lesz, majd, jövőre, holnap.

Példák: A gyerek a kertben fog játszani. Meg fogjuk enni a levest. Jó helyzetben lesz a játékos. A mérkőzés után érkezik majd a csapat. Mindjárt süt a nap.


Befejezett igeidő

A befejezett ige azt fejezi ki, hogy az ige valamikor véget ér, befejeződik, változást eredményez. A befejezett igeidő kapcsolódhat jelen-, múlt- és jövőbeli időponthoz is. A befejezett igeidőt az jelzi, hogy az ige mellett igekötő áll.

Befejezett igeidejű mondatok: Kijavítom a kerítést. Oda fog utazni a csapat. Épp most főtt meg a leves.


Befejezett jelen idő: A befejezett jelen idő azt fejezi ki, hogy az ige véget fog érni, meg fog történni, be fog fejeződni, változást fog eredményezni a beszéd vagy írás pillanata után.

Befejezett jelen idejű mondatok: Rövidesen eljönnek a nagyszülők. Kisétálok az erdő felé. Edd meg a levest!


Befejezett múlt idő: A befejezett múlt idő azt fejezi ki, hogy az ige véget ért, megtörtént, befejeződött, változást eredményezett a beszéd vagy írás pillanata, illetve egy múltbeli időpont előtt.

Befejezett múlt idejű mondatok: Mire a nagyszülők jöttek, megettük az ebédet. Kisétáltam az erdőbe. Átnézted a könyvet?


Befejezett jövő idő: A befejezett jövő idő azt fejezi ki, hogy az ige véget fog érni, meg fog történni, be fog fejeződni, változást fog eredményezni egy jövőbeli időpont előtt.

Befejezett jövő idejű mondatok: El fogjuk készíteni az ebédet, mire a nagyszülők jönnek. Ki fogok sétálni az erdőbe. Meg fogom enni a levest.

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)