Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Idegsejt szó jelentése

idegsejt (főnév)

Idegsejt.jpg

1. Biológia: Az idegrendszer alapegysége a sejtmaggal és sejttesttel együtt, a hozzá kapcsolódó (hosszú és vékony) szerteágazó nyúlványok nélkül. Alapvető feladata az ember vagy állat szervezetén belüli elektronikus ingerületátvitel.

A legtöbb idegsejt az agyban található. Az idegsejt a neuron központja. Az idegsejtekhez hosszú, egymáshoz is kapcsolódó nyúlványok tartoznak, amelyek így együtt egy bonyolult hálózatot alkotnak.


2. Biológia: Az idegrendszer alapegysége, amely egy központi részből (1-es meghatározás) és az ahhoz kapcsolódó nyúlványokból áll; neuron.

Az idegsejtek hosszú nyúlványai egymáshoz kapcsolódva bonyolult hálózatot alkotnak. A fájdalomcsillapítók az idegsejtek ingerülettovábbítási képességét csökkentik, nem pedig a fájdalom okát kezelik. Az idegszövet az idegsejtek tömegéből áll.


Eredet [idegsejt < ideg + sejt (főnév)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)