Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Idegrendszer szó jelentése

idegrendszer (főnév)

Ideg.jpg

1. Anatómia, biológia: Ingerületvezető rendszer az emberi és állati testben. Az idegsejtek összefüggő rendszert alkotó hálózata, amely a szervezetet egységbe kapcsolva az elme hatására irányítja az egyes szervek, izmok működését, illetve az agyba vezeti, és az elméhez továbbítja a környezetből érkező érzetek keltette ingerületeket.

Az idegrendszer sejtjei kémiai anyagokkal adják át az ingerületet egymással. Az idegrendszer három fő része az agy, a gerincvelő, és az idesejtek hálózata. Az idegrendszer a hormonokkal kölcsönhatásban irányítja a test biológiai működését.


2. Átvitt értelemben: Stressztűrő képesség; az egész ingerületvezető rendszert felügyelő elme teherbírása.

Az igazgató idegrendszere pattanásig feszül a tárgyaláson. A nagy izgalom hatására az ember idegrendszere felmondja a szolgálatot, és zavarodottá válik.


Eredet [idegrendszer < ideg + rendszer]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 44 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)